V-Chek 2019-nCoV Ag Rapid Test Kit (Nasal)  (1 Test)

Ujian V-Chek ini digunakan untuk pengesanan kualitatif in vitro antigen 2019-nCoV.Ia adalah satu cerakin immunochromatography sandwich dan bertujuan untuk mengesan antigen 2019-nCoV N-protein dalam spesimen swab hidung manusia (NS). Kit ini boleh digunakan untuk individu yang mempunyai atau tanpa gejala atau sebab epidemiologi lain untuk mengesyaki jangkitan COVID-19.

Kenapa pilih ujian V-Chek?

  • Mudah dan senang digunakan
  • Keputusan sensitiviti melebihi 95%
  • Spesimen hidung untuk pengalaman ujian yang selesa

Kit Ujian Pantas V-Chek 2019-nCoV telah mendapat kelulusan bersyarat untuk pengimportan dan pengedaran daripada Pihak Berkuasa Peranti Perubatan.

MDA Kelulusan Bersyarat Ref: (77) MDA.600-1/6/27

Sila ambil perhatian: produk ini kini dibenarkan untuk dijual atau diedarkan di Malaysia. Merujuk kepada keperluan MDA, adalah dilarang sama sekali bagi individu untuk menjual RTK Covid-19 (ujian kendiri).

V-chek Nasal – Arahan Pengunaan

Buka bungkusan komponen dan masukkan penyerap swab (2-3 cm) ke dalam lubang hidung. Gosok dua lubang hidung secara putaran lebih daripada 5 kali

Masukkan hujung swab ke dalam tiub penampan dan putar sebanyak 10 kali dalam cecair penampan. Picit bahagian tepi tiub untuk mengeluarkan cecair dari swab sebelum swab dikeluarkan. Tutup tiub dengan penutup dan putuskan hujung penutup titisan.

Masukkan 3 titis ke ruang sampel atas kaset dan ambil bacaan pada masa 15 minit.

Baca keputusan selepas 15 minit. Keputusan dibaca selepas 20 minit adalah tidak sah.

Muat Turun V-chek Nasal Arahan Pengunaan (IFU)

Daftar dan Semak Lot Number

Soalan Lazim (FAQ)

Dalam kajian perbandingan menggunakan RT-PCR dan ujian antigen, prestasi ujian V-Chek telah ditubuhkan dengan 808 sampel swab hidung yang dikumpulkan daripada pesakit bergejala dan pesakit asimptomatik. Perjanjian peratus positif keseluruhan (sensitiviti) untuk ujian V-Chek adalah 96.55% manakala perjanjian peratus negatif (kekhususan) adalah 99.42%.

Tidak. Anda mungkin hanya berasa sedikit gatal semasa anda memasukkan swab hidung  2-3 cm ke dalam lubang hidung anda. Jika anda mengalami kesakitan, ini bermakna swab hidung telah pergi terlalu jauh ke dalam rongga hidung anda.

Apabila anda telah mengalami atau disyaki mempunyai gejala Covid-19 seperti demam, batuk, hilang deria rasa dan bau atau keletihan, sila gunakan kit ujian diri V-Chek pada diri sendiri untuk melindungi diri dan orang yang tersayang.

Sila gunakan swab hidung untuk mengumpul spesimen dari kedua-dua lubang hidung anda untuk memastikan sampel yang mencukupi dikumpulkan untuk hasil yang tepat.

Tolong jangan swab tekak anda untuk pengujian. Ujian V-Chek hanya disahkan dengan spesimen swab hidung.

Jangan gunakan ujian. Sila bawa kit dan resit pembayaran ke tempat anda telah membeli kit untuk penukaran.

Sila lap tumpahan dengan kain lap disinfektan dan ulangi ujian dengan kit ujian baharu.

Keputusan ujian negatif oleh ujian kendiri COVID-19 hanya menunjukkan bahawa protein dari virus yang menyebabkan COVID-19 tidak dijumpai dalam sampel anda. Berkemungkinan bagi sesetengah individu yang mempunyai COVID-19 untuk mempunyai keputusan negatif kerana jumlah antigen dalam sampel berkurangan dari masa ke semasa. Penggunaan ujian kendiri COVID-19 selepas anda mempunyai gejala selama lebih dari 7 hari yang mungkin memberi anda hasil negatif apabila dibandingkan dengan assay molekul.

Sekiranya anda diuji negatif oleh ujian kendiri COVID-19 dan terus mengalami gejala COVID-19 seperti demam, batuk dan/atau sesak nafas, anda perlu segera ke kemudahan saringan kesihatan untuk penilaian kesihatan selanjutnya.

Garis berwarna tidak terbentuk dalam rantau kawalan. Ia menunjukkan bahawa proses operasi tidak betul atau kaset ujian telah rosak. Dalam kes ini, sila baca manual arahan dengan teliti sekali lagi dan uji semula dengan kaset ujian baru.

Apakah Maksud Keputusan Saya?

How to read your V-Chek Test Kit Results

  • Baca keputusan selepas 15 minit
  • Keputusan yang dibaca sebelum 15 minit ada kemungkinannya negatif palsu
  • Keputusan yang dibaca selepas 20 minit ada kemungkinannya positif palsu

Positive (+)

Individu diminta pergi ke fasiliti kesihatan swasta, COVID-19 Assessment Centre (CAC) atau klinik kesihatan berhampiran bagi penilaian kesihatan dan tindakan seterusnya.

Negative (-)

Terus mematuhi semua peraturan dan langkah perlindungan tempatan yang ditetapkan.

Invalid

Ini menunjukkan bahawa proses pengunaan adalah salah atau kaset ujian telah rosak. Dalam perkara ini, sila baca manual arahan dengan teliti dan buat ujian lain dengan kaset ujian kendiri yang baru.

Disposal Procedure

Selepas  menjalankan ujian, letakkan kaset ujian, swab, dan botol sampel larutan rawatan ke dalam beg biohazard yang disediakan dan bungkus dengan ketat.

Reporting Results

Semua keputusaan (positif, negatif, tidak sah) hendaklah dilapor dalam COVID-19 Self Test dalam MySejahtera app.

Layari sini untuk maklumat lanjut.

Nota: Keputusan ujian negatif oleh ujian kendiri COVID-19 hanya menunjukkan bahawa protein daripada virus yang menyebabkan COVID-19 tidak ditemui dalam sampel anda. Terdapat kemungkinan bagi sesetengah individu yang dijangkiti COVID-19 mendapat keputusan negatif disebabkan jumlah antigen dalam sampel berkurangan dari semasa ke semasa. Penggunaan ujian kendiri COVID-19 selepas anda mengalami simptom selama lebih daripada 7 hari berkemungkinan memberikan anda keputusan negatif berbanding ujian molekul.

Jika anda diuji negatif oleh ujian kendiri COVID-19 dan terus mengalami simptom COVID-19 seperti demam, batuk dan/atau sesak nafas, anda harus segera ke fasiliti pemeriksaan kesihatan untuk penilaian kesihatan selanjutnya.

Tentang Ujian V-Chek

Ujian V-Chek adalah assay immunochromatography sandwich menggunakan sandwich dua antibodi untuk mengesan antigen novel coronavirus (2019-nCoV) secara sah dalam sampel swab hidung.

Semasa pengesanan, antibodi monoclonal anti-2019-nCoV berlabel emas dalam pad pelabelan mengikat antigen 2019-nCoV dalam sampel untuk membentuk kompleks. Kemudian kompleks reaksi bergerak ke hadapan sepanjang membran nitroselulosa di bawah tindakan kromatografi. Ia ditangkap oleh antibodi monoclonal anti-2019-nCoV yang telah disalut di kawasan Ujian (T) pada membran nitroselulosa. Akhirnya garis tindak balas warna merah terbentuk di kawasan Ujian (T).

Jika sampel tidak mengandungi antigen 2019-nCoV, garis tindak balas warna merah tidak boleh dibentuk dalam kawasan Ujian (T). Tidak kira sama ada sampel yang akan diuji mengandungi antigen 2019-nCoV, garis tindak balas merah akan sentiasa terbentuk di kawasan kawalan kualiti (C), jika ujian telah dilakukan dengan betul.

Produk ini bertujuan untuk kegunaan ujian kendiri.

Sila ambil perhatian: produk ini kini dibenarkan untuk dijual atau diedarkan di Malaysia. Merujuk kepada keperluan MDA, adalah dilarang sama sekali bagi individu untuk menjual RTK Covid-19 (ujian kendiri).

Prestasi Klinikal

Prestasi Kit Ujian Pantas 2019-nCoV Ag (Immunochromatography) telah ditubuhkan dengan 505 swab Hidung (NS) yang dikumpulkan daripada pesakit bergejala dan asimptomatik.

Ujian V-Chek Kini Terdapat Di:

Sekiranya anda mempunyai soalan dan maklum balas mengenai kit ujian V-Chek kami, sila hubungi pasukan perkhidmatan pelanggan kami di sales.my@spdscientific.com